jezeli to jest jakis program lub box to wogóle do niczego sie to nie nadaje :twisted: albo inercja takie cuda wyprawia :!:
[O2] Słychać stukanie na luzie
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
[O2] Słychać stukanie na luzie
Nieraz jak np idę otworzyć garaż i auto stoi chwile to wracając do auta słyszę takie delikatne stukanie, takie tyk tyk tyk tyk. Jak dodam gazu to stukot sie wzmaga ale tylko do pewnego momentu i ustaje, puszcze gaz i nie ma go już. Jak wcisnę sprzęgło to zupełnie zanika. Wydaje mi się, że to łożysko oporowe sprzęgła. Pytanie, czy można tak jeździć czy czeka mnie wymiana?
ŚKODA 120 L z 1977 roku.
ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.
-
mialem podobny objaw czasem slychac bylo jakbym ciagnal lancuch ale u mnie walnieta byla dwumasa
radze sprawdzic os ei dzieje moze wysprzeglik szwankuje
Komentarz
-
U mnie dwu masa odpada, nie ten silnik. Miał ktoś podobny problem z silnikiem 1,6 MPI?ŚKODA 120 L z 1977 roku.
Komentarz
-
Re: Słychać stukanie na luzie
Łożysko oporowe byłoby słychać, jakbyś wcisnął sprzęgło - a nie odwrotnie.Zamieszczone przez Tabel(...) Jak wcisnę sprzęgło to zupełnie zanika. Wydaje mi się, że to łożysko oporowe sprzęgła. (...)
Miałem podobny (chyba) objaw akustyczny w innym autku.
Jak za jakiś czas wymieniałem już tarczę sprzęgła, okazało się, że 'klekotały' sprężynki na niej.
Jeżeli to to, to ... spokojnie, bez paniki. Tylko efekty dźwiękowe.Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
Poobserwuje, ja jeżdżę tylko w mieście, więc sprzęgło, klocki, tarcz są u mnie szczególnie narażone.ŚKODA 120 L z 1977 roku.
Komentarz
-
Witam,
mam podobny problem, czyli stuki jak tykanie zegarka przy silniku 1,6 MPI.
Po przejechaniu tykanie zanika, na postoju brak, ale po ponownym odpaleniu na ciepłym silniku znów się pojawia.
Czy wiesz już może co było przyczyną w Twoim wypadku?
Jak narazie przejechane 7000 km.
Komentarz
-
Tu masz rację, ale łożysko oporowe przy aucie stojącym na luzie też czasami słychać. W tym położeniu ma ono luz i czasami wydaje odgłosy ale nie jest to tyk,tyk,tyk.Łożysko oporowe byłoby słychać, jakbyś wcisnął sprzęgło - a nie odwrotnie.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Re: Docisk/łożysko
OBYŚ miał rację Kolego.Zamieszczone przez kazik4x4spokojnie, można jeździć. Objaw niezbyt groźny.
Ja mam przejechane 131 tyś - O2 kombi, 1,6 FSI i od pewnego czasu też mam takie tykanie :!: - po wciśnięciu sprzęgła milknie.
Podobno takie tykanie również może dochodzić z skrzyni biegów, nie za bardzo wiem co mogło by tam tykać i przestawać po wciśnięciu sprzęgła.
Czy któryś z kolegów już POZBYŁ się TEGO tykania ? i może napisać CO było powodem ? :?:
pozdrawiam i szerokości
Komentarz
-
ja od jakiegos czasu zaobserwowałem taki metaliczny dzwięk stukania w silniku autko 1,9tdi 105km i przy wcisnieciu sprzegla dzwiek znika ( czasem slychac delikatny dzwiek ale juz nie tak bardzo jak jest na luzie to makabra jakby cos rzezilo ) i ktos mi ze znajomych wspomnial ze to kolo dwumasowe
Komentarz
-
kolejny objaw
Tak jak pisałem wcześniej - tykanie nadal jest - lekkie ale jest - po wciśnięciu sprzęgła ustaje.
Rano w garażu odpalam auto i słyszę dość głośne "terkotanie" :evil: :idea: :!: :idea: :!:
- tak jak by coś się kręciło i do tego był przystawiony kawałek plastiku, który się obija o kręcącą rzecz. po 2-3 sek ustało i auto normalnie pracowało z tym ciągłym lekkim tykaniem, które ustaje po wciśnięciu sprzęgła.
Któryś z kolegów może ma jakąś podpowiedź cóż to może być :?:
pozdrawiam i szerokości
Komentarz
-
Odpowiedź już padła - łożysko oporowe sprzęgła. Miałem to od nowości w fiacie uno. Przejeździłem ponad 70 tys km i nic więcej się nie działo.
Komentarz
Komentarz